Nasib Pak Pandir dalam Bajet 2019

Education Viewpoints

“ADIL adalah menimbang yang sama berat, menyalahkan yang salah dan membenarkan yang benar, mengembalikan hak yang empunya dan jangan berlaku zalim di atasnya. Berani menegakkan keadilan, walaupun mengenai diri sendiri, adalah puncak segala keberanian.” – Buya Hamka.

Awal-awal lagi, Perdana Menteri telahpun menyuarakan hasrat dan amanat beliau bagi memberikan isyarat nilai yang akan ditumpukan dalam Belanjawan 2019. Melihatkan ekonomi negara yang tidak stabil sejak Pilihan Raya Umum Ke-14, Tun Dr. Mahathir Mohamad meminta rakyat negara ini, yang telah memberikan mandat kepada kerajaan Pakatan Harapan untuk memerintah, agar turut sama merasakan tanggungjawab untuk berbelanja dengan lebih berhemah. ‘Bajet Korban’ yang akan dibentangkan Jumaat ini menuntut agar rakyat Malaysia lebih berlapang dada dengan beberapa cukai baharu yang akan dikenalkan pada 2019.

Pakar dalam bidang masing-masing sudahpun mula bersuara untuk memastikan peruntukan yang sesuai dalam bidang yang mereka ceburi. Ada sudah menuntut latihan kepada doktor pakar, ada yang meminta peruntukan lebih kepada pendidikan dan tidak kurang yang menggesa agar subsidi diberikan lebih untuk bahan api.

Saban tahun rakyat Malaysia menantikan pengumuman belanjawan negara untuk tahun berikutnya, terutama bagi penjawat awam yang bergantung hidup berdasarkan jumlah peruntukan yang diagihkan untuk emolumen dan manfaat mereka.

Maka, sewajarnya, kerajaan sebagai majikan harus mempertimbangkan kebajikan penjawat awam dalam merangka belanjawan negara yang munasabah dari sudut fiskal tetapi lebih utama, supaya tidak menzalimi pekerja yang bertungkus-lumus membanting tenaga untuk perkembangan negara.

Kementerian Pendidikan baru-baru ini juga telah memberikan komitmen untuk memastikan kanak-kanak tidak bernegara juga diterima masuk belajar di sekolah kerajaan. Walaupun pengisytiharan ini sebetulnya bukanlah sesuatu yang baharu kerana sebelum inipun sudah ada peruntukan untuk membenarkan kanak-kanak tidak bernegara untuk ke sekolah kerajaan. Namun dengan komitmen ini, nampak jelas kerajaan di bawah tampuk Pakatan Harapan sedang berusaha memastikan peningkatan khidmat pendidikan dalam negara.

Adakah ini juga memberikan isyarat bahawa belanjawan untuk sektor pendidikan akan dinaikkan lagi melangkaui RM61.6 bilion yang telah diperuntukkan di bawah Bajet 2018?

Dengan kemasukan kategori murid baharu ke dalam sekolah arus perdana, sudah tentu akan melibatkan banyak penambahan lain termasuklah menaiktaraf infrastruktur sekolah bagi menampung pelajar yang mendaftar di bawah kategori tidak bernegara.

Kerajaan masih belum memberikan petunjuk yang munasabah untuk menunjukkan bagaimana akan memastikan kebajikan golongan rentan seperti orang kurang upaya (OKU) terpelihara terutama dalam hal penyediaan peluang pekerjaan yang adil. Retorik dan ulangan dasar sedia ada yang telah diumumkan sewajarnya diperkemaskan bagi memperjuangkan mereka yang lebih memerlukan. Peruntukan RM1.7 bilion untuk OKU dalam Bajet 2018 seharusnya dilihat sebagai kayu ukur yang sesuai untuk memastikan lebih banyak lagi program dan dasar Kerajaan yang mesra OKU.

Namun yang sudah tentu dan pasti adalah setiap kali belanjawan negara dibentangkan, rakyat akan terasa seperti digula-gulakan sehingga ramai yang lupa realiti kehidupan. Kos sara hidup yang semakin tinggi tidak dapat ditampung dengan gaji purata yang masih culas untuk sama naik.

Hakikatnya, perkembangan ekonomi yang terbantut dan mendatar hanya akan menyebabkan mereka dalam golongan rentan yang merasai lebih perit.

Penulis berharap dengan pertukaran tampuk pimpinan negara, falsafah negara juga akan bertukar untuk memastikan jurang besar di antara perkembangan sosial dan ekonomi golongan rentan dan golongan yang serba-serbi mampu dapat dirapatkan.

Malaysia seharusnya mengembalikan hak sosial kepada mereka yang lebih memerlukan.

Fatihah Iliani Jamhari
Exco Undang-Undang & Hak Asasi
International Women’s Alliance for Family and Quality Education
WAFIQ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *